Debitne kartice bez provizije

Bez autora
Jan 17 2011

Građani koji ne vole da nose keš sa sobom mogu da koriste debitnu ili kreditnu karticu. Debitne kartice su povoljnije jer su oslobođene bankarskih provizija za građane i naplaćuje se samo održavanje računa do 250 dinara mesečno. Međutim, kreditne kartice ostavljaju mogućnost plaćanja na rate, ali zato treba uračunati troškove održavanja računa i mesečnu kamatu koje banke zaračunavaju za ovu uslugu, a koja se kreće do oko dva odsto. Plaćanje debitnom karticom je ograničeno sumom novca na računu, ali u nekim bankama dozvoljavaju i prekoračenje. Minus po ovoj kartici dozvoljen je samo prilikom plaćanja robe ili usluge, ali ne i prilikom podizanja novca sa bankomata. Provizija za podizanje novca na bankomatima naplaćuje se jedino ako koristite bankomat „tuđe” banke, a kreće se do 1,5 odsto po transakciji. Plaćanje na rate kreditnim karticama obično podrazumeva mesečno izmirivanje minimum pet odsto obaveza, a na ostatak duga obračunava se kamata do oko dva odsto.

Debitne kartice bez provizijeGrađani koji ne vole da nose keš sa sobom mogu da koriste debitnu ili kreditnu karticu...

Debitne kartice su povoljnije jer su oslobođene bankarskih provizija za građane i naplaćuje se samo održavanje računa do 250 dinara mesečno.

Međutim, kreditne kartice ostavljaju mogućnost plaćanja na rate, ali zato treba uračunati troškove održavanja računa i mesečnu kamatu koje banke zaračunavaju za ovu uslugu, a koja se kreće do oko dva odsto.

Plaćanje debitnom karticom je ograničeno sumom novca na računu, ali u nekim bankama dozvoljavaju i prekoračenje. Minus po ovoj kartici dozvoljen je samo prilikom plaćanja robe ili usluge, ali ne i prilikom podizanja novca sa bankomata. Provizija za podizanje novca na bankomatima naplaćuje se jedino ako koristite bankomat „tuđe” banke, a kreće se do 1,5 odsto po transakciji.

Plaćanje na rate kreditnim karticama obično podrazumeva mesečno izmirivanje minimum pet odsto obaveza, a na ostatak duga obračunava se kamata do oko dva odsto. Mesečno održavanje kreditnih kartica kreće se od 150 do 500 dinara. Građane koji mesečno zarađuju između 250 i 2.490 evra održavanje kreditne kartice košta oko 200 dinara. One koji zarađuju između 2.500 i 10.000 evra mesečno održavanje košta oko 500 dinara, ali je i dozvoljeno prekoračenje veće. Korišćenje kreditnih kartica u mnogim bankama podrazumeva i troškove godišnje članarine, koji se kreću do 1.000 dinara u zavisnosti od kartice.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u septembru prošle godine je u Srbiji izdato oko šest miliona platnih kartica, od kojih se aktivno koristi svaka druga, kojom se godišnje plaća u proseku 17 puta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik